چگونه خلاقیت را در کودک و نوجوان رشد دهیم
چگونه خلاقیت را در کودک و نوجوان رشد دهیم؟
شماره( 1 ) ویژه همکاران محترم
بر اساس دیدگاه رابرت گانیه(1984):
1 – طرح مسئله بیش از حل مسئله به رشد خلاقیت می انجامد. بنابراین اگر از فرزندان بخواهیم مسئله های تازه طرح کنند کمک بیشتری به رشد خلاقیت در آنان کرده ایم.
2- پیدا کردن راه حل های جدید،اصیل، مستقل و تخیلی به خلاقیت کمک بیشتری می کند، حتی اگر نادرست باشند.
بر اساس دیدگاه گیلفورد:
خلاقیت یعنی تفکر واگرا. تفکر واگرا با استفاده از سؤالات واگرا تحریک می شود. سؤالات واگرا آنهایی هستند که بیش از یک پاسخ می توانند داشته باشند. مثلا اگر به دانش آموزان گفته شود: هر چند اشیاء جامد گرد رنگی که به ذهنتان می رسد نام ببرید، این یک سؤال واگراست که ذهن دانش آموزان را تحریک می کند. گیلفورد برای تفکر واگرا ویژگی هایی را ذکر می کند که مهم ترین آنها عبارتند از:
1- سیالی: هر چه پاسخهای یک ما به به یک سؤال در یک زمان معین بیشتر باشد. ذهن سیال تر و خلاق تری داریم. مثال: تمام اشیاء خوردنی گرد رانام ببرید.
2÷- انعطاف پذیری: یعنی پاسخ هایی که به یک سؤال می دهیم قالبی و از یک جنس نباشد. بلکه باید بتوانیم به یک سؤال پاسخهای متنوع بدهیم.مثال: تمام موارد استفاده آجر را که به ذهنتان می رسد بیان کنید.
3- اصالت(تازگی):یعنی پاسخهای داده شده به یک سؤال حتی الامکان تازه و ابتکاری باشند. برای سنجش
میزان ابتکار افراد از آزمون عنوان داستان استفاده می کنند. در این آزمون یک داستان کوتاه به آزمودنی می دهند و از او می خواهند برای داستان عناوینی را انتخاب کند.
براساس دید گاه تورنس خلاقیت به سه شکل تعریف می شود:
الف: تعریف پژوهشی : بر اساس این تعریف افراد خلاق وقتی با یک موقعیت تازه روبرو می شوند ابتدا احساس نقص یا کمبود می کنند. سپس تلاش می کنند، سؤال می کنند، حدس هایی می زنند و فرضیه هایی طرح می کنند. این افراد زمانی به آرامش می رسند که به دیگران بگویند چه چیزی را کشف کرده اند.
ب: تعریف هنری:فورنس در تعریف هنری خود معتقد است که خلاقیت:
خواستن دانستن است
رفتن به آب هاي عميق است
ايجاد يك روزنه براي ديدن است
بريدن گوشه هاست
اتصال به خورشيد است
ساختن قصر هاي شني است
عميق تر حفر كردن است
دوباره نگاه كردن است
گوش دادن به بو هاست
گوش دادن به يك گربه است
خط زدن خطاهاست
خواندن به سبك خود است
ادامه دارد
****************************
مجتمع آموزشی نمونه و بین الملل توحید پسران
دفتر مشاوره – مهر 88
برچسب:خلاقیت