چند توصیه مهم برای مقابله با حملات ویروس ها و کرم های رایانه ای در هفته های اخیر
با توجه به گستردگی فراوان چند کرم رایانه ای (Worm) در هفته های اخیر که در حمله ای جهانی هزاران کامپیوتر را در سراسر دنیا آلوده کرده اند، نکات زیر به اطلاع همکاران ارجمند و دانش آموزان گرامی می رسد:
1- بیشترین شیوع مربوط به کرم رایانه ای w32/sdbot.worm.gen.ay می باشد. از مشخصات این کرم، ساختن یک فولدر مخفی به نام system در درایو C: است که فایل آلوده ای به نامsystem32.exe در داخل آن قرار دارد. همچنین به محض وصل کردن فلش مموری، یک فایل به نام Autorun.inf به همراه همان فولدر system روی مموری ساخته می شود که باعث انتقال ویروس می شود. همچنین شکل فلش مموری شما عوض می شود و ظاهر آن در My Computer به شکل یک فولدر در می آید.
روش نابودی: داشتن یک آنتی ویروس که حتما باید کاملا آپدیت باشد. در صورتی که آنتی ویروسی که فعلا دارید قادر به پاکسازی نیست، توصیه می شود که آنتی ویروس رایگان Stinger محصول شرکت McAfee را که یک فایل کم حجم 2 مگابایتی است از این آدرس دانلود کنید و اجرا نمایید. این برنامه نیاز به نصب هم ندارد و مستقیما قابل اجراست و بیش از 500 کرم، تروجان و ویروس مشهور را شناسایی و پاکسازی می کند. بهتر است این فایل را روی یک کامپیوتر بدون ویروس دانلود و روی یک CD رایت کنید و از روی CD اجرایش کنید. این کار ممکن است صددرصد مشکل را از بین نبرد، ولی حجم قابل ملاحظه ای از کرم ها و ویروس های رایانه ای را پاک خواهد کرد.
2- کرم رایانه ای W32/Conficker.C که در هفته های اخیر بیش از 6% رایانه های متصل به اینترنت را در سراسر جهان آلوده کرده است و به شکل تصاعدی در حال افزایش است. خوشبختانه نرم افزار Stinger قادر به پاکسازی این کرم است، ولی این کار کفایت نمی کند. باید آخرین وصله (Patch) امنیتی مایکروسافت را که برای مقابله با این کرم طراحی شده از این صفحه دانلود و مستقیما اجرا کنید. این کار راه نفوذ مجدد کرم را می بندد. (اخبار بیشتر درباره این کرم)
چند راهکار و توصیه مهم دیگر:
1- ویندوزهای کپی (غیر اریجینال) همواره بیشترین آسیب پذیری را در مقابل حملات اینترنتی دارند. حتی الامکان از ویندوز اصل استفاده کنید.
2- اگر جزو افرادی هستید که فکر نمی کنید باید برای نرم افزار پول داد، حداقل از آنتی ویروس اصل استفاده کنید! هزینه ای که می پردازید (در گرانترین حالت شاید 150 درهم در سال هم نشود) به مراتب کمتر از وقت و انرژی است که با از بین رفتن اطلاعات و اتلاف وقت برایتان ایجاد می شود. برای مقایسه قدرت آنتی ویروس ها و یافتن گزینه مناسب می توانید به این رده بندی مجله مشهور PC World نگاه کنید.
3- مهمترین عامل شیوع ویروس ها در حال حاضر، فلش مموری ها هستند. به هیچ وجه بدون بررسی، از یک فلش مموری استفاده نکنید. تمام انواع مموری اعم از دوربین، دیسک اکسترنال، مموری موبایل و … می توانند عامل شیوع ویروس های رایانه ای باشند.
4- ویندوز خود را آپدیت نگه دارید. (البته اگر کپی نباشد!)
5- از بازکردن ایمیل های مشکوک که فرستنده آن را نمی شناسید جدا خودداری کنید. این ایمیلها معمولا حاوی موضوعات به ظاهر جذاب مثل تصویر افراد مشهور و بازیگرها، اخبار سیاسی، خبر برنده شدن در لاتاری و … هستند.
6- سعی کنید آخرین اخبار IT را در حد عمومی پیگیری کنید. سایت های فارسی مناسبی مانند این سایت می تواند برای شما مفید باشد.
7- کامپیوتر مانند هر وسیله ای به مراقبت نیاز دارد. متاسفانه اغلب به مراقبت فیزیکی (مانند گذاشتن پارچه برای جلوگیری از ورود غبار) توجه می شود، ولی به موارد نرم افزاری مانند استفاده از آنتی ویروس مناسب یا رمزگذاری ویندوز توجه نمی شود و آلودگی کامپیوتر در سطوح مختلف دیده می شود.
8- هیچ آنتی ویروسی نمی تواند همه ویروس ها را از بین ببرد. چنین چیزی ممکن نیست. چون همیشه اول ویروس تولید می شود و بعد از مدتی، آنتی ویروس آن ساخته می شود. بنابراین در فاصله ای که ایجاد می شود احتمال بروز مشکل وجود دارد.
واحد رایانه مجتمع توحید