اعتماد به نفس – قسمت اول
اعتماد به نفس دیدگاهی است که به فرد اجازه می دهد تا از خود تصویری مثبت و واقعی داشته باشند. افراد بااعتماد به نفس، به تواناییهایشان اعتماد می کنند. به طور کلی حس می کنند که برزندگی خود شان کنترل دارند و باور دارند که در یک طیف منطقی قادر به انجام کارهایی که می خواهند و برنامه ریزی می کنند، هستند. داشتن اعتماد به نفس به این معنی نیست که فرد قادر به انجام همه کاری هست. افراد با اعتماد به نفس انتظارات واقع گرایانه دارند. حتی وقتی که بعضی از انتظاراتشان برآورده نمی شود دیدگاه مثبت شان را حفظ می کنند و خودشان را قبول دارند.
آنهایی که اعتماد به نفس کمتری دارند برای اینکه در مورد خودشان احساس خوبی داشته باشند به مقدار زیادی به تایید دیگران وابسته هستند. آنها معمولا از ریسک کردن اجتناب می کنند، به خاطر اینکه از شکست می ترسند. معمولا انتظار موفق شدن ندارند. معمولا خودشان را دست کم می گیرند و اگر تشویق یا تحسین بشوند آن را کوچک جلوه میدهند یا رد میکنند. برعکس این افراد، آدم های با اعتماد به نفس، ریسک رد شدن از طرف دیگران را قبول می کنند به خاطر اینکه به تواناییهای خودشان اعتماد دارند. آنها خودشان را می پذیرند و این حس را ندارند که باید خودشان را وفق بدهند تا پذیرفته شوند.
چند نکته ی طلایی برای بالا بردن اعتماد به نفس
*بر نقاط قوت تاکید کنید: سعی کنید به خودتان نمره مثبت بدهید. با تمرکز بر کارهایی که قادر به انجام شان هستید، به خودتان برای تلاش هایتان جایزه بدهید. اگر به جای اینکه از کارهایی که باید انجام بدهید، شروع کنید از کارهایی که می توانید انجام دهید شروع کنید این به شما کمک می کند تا بتوانید در حیطه اجتناب ناپذیر محدودیتهایتان زندگی کنید.
*ریسک کنید: به تجربه های جدید به عنوان فرصتهایی برای یادگیری نگاه کنید نه به عنوان اتفاقی که در آن یا می برید یا می بازید. این کار به شما کمک میکند تا با آغوش باز با اتفاقات جدید برخورد کنید و می تواند پذیرش شما را نسبت به خودتان بالا ببرد. اگر این کار را نکنید هر فرصتی می تواند به موقعیتی برای شکست خوردن تبدیل شود، و از رشد شخصیتی جلوگیری می کند.
*از گفتگوی درونی(Self-talk) استفاده کنید: افرادی که اعتماد به نفس کمتری دارند غالبا در مورد خود منفی حرف می زنند و با خود این جملات را تکرار می کنند: از گفتگوی درونی به عنوان وسیله ای برای مقابله با فرضیات مخرب( که دشمن اعتماد به نفس هستند) استفاده کنید. تمرین کنید تا مچ خودتان را در حین این فرضیات بگیرید. بعد به خودتان بگویید ” بس کن!” و آن را با یک فرضیه منطقی تر جایگزین کنید. مثلا اگر مچ خودتان را وقتی می گیرید که انتظار بی عیب بودن دارید، به خودتان یاد آوری کنید که شما نمی توانید همه کارها را بی عیب و نقص انجام بدهید٬ فقط میتوانید برای انجام دادن کارها تلاش کنید و می توانید سعی کنید که آنها را خوب انجام بدهید. این به شما کمک می کند تا خودتان را قبول داشته باشد .
*ارزشیابی خود: یاد بگیرید که خودتان، خودتان را به صورت مستقل ارزیابی کنید نه بر اساس انتظارات دیگران. این به شما کمک می کند تا از احساس پریشانی و آشفتگی (sense of turmoil) که به خاطر تکیه کردن دربست به توقعات و نظرات دیگران پیش می آید دوری کنید. اگر بر احساسات درونی خودتان نسبت به رفتار٬ کار و …خودتان تمرکز کنید. هوش و شعورتان نسبت به خودتان(sense of self) بیشتر می شود و این شعور به شما کمک خواهد کرد تا به راحتی قدرت شخصیتان را به دیگران تسلیم نکنید.
*طبع شوخی(sense of humor): سعی کنید یاد بگیرید که وقتی کار “احمقانه ” ای میکنیدیا اشتباهی میکنید بتوانید به خودتان بخندید. این موقعیت ها را به عنوان بخشی از انسان بودنتان قبول کنید. این به شما کمک میکند تا اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید و بتوانید ارتباطتان را با بقیه بهبود ببخشید.
* زماني كه براي اولين بار كاري را انجام داديد به ياد آوريد. يادگيري هر كار جديدي عصبانيت ، ناباوري و منشا رواني زيادي را به دنبال دارد كه براي يادگيري ضروري است. بار ديگر كه اعتماد به نفس تان را از دست داديد، به خود اطمينان دهيد كه اين امر طبيعي است و شما كار جديدي را مي آموزيد.
*كارهاي معوقه را انجام دهيد. هر كاري را كه مستلزم تصميم گيري است انجام دهيد، براي مثال تلفن كردن به دوست، نظافت منزل ، تعمير ماشين.
*كاري را كه مهارت داريد، انجام دهيد. هر كاري كه بر آن تسلط داريد انجام دهيد براي مثال يكي، دو حركت موزون، آشپزي ، نقاشي، كوهنوردي، در صورت امكان، كاري كه مستلزم دقت و توجه است و شما را از فكر كردن به موارد ديگر باز مي دارد انجام دهيد. بدين ترتيب احساس لياقت و شايستگي و موفقيت مي كنيد كه مهم ترين پادزهر اعتماد به نفس كم است.
حداقل هفته اي يك بار آن را انجام دهيد تا سالم تر و شادتر باشيد.
*به خودتان كم تر فكر كنيد.
شايد اين امر به نظرتان عجيب باشد، اما توجه زياد به خود اعتماد به نفس را كاهش مي دهد. كاري را انجام دهيد كه توجه شما را به خود جلب كند و باعث شود احساس بهتري داشته باشيد.
* آرام سازي
اگراعتماد به نفس نداريد، ناراحت و عصبي هستيد، ابتدا فكر كردن را كنار بگذاريد، سپس بكوشيد با ورزش، آرام سازي، نماز و نيايش به آرامش برسيد.
*كارهايي را كه به خوبي انجام داده ايد به ياد آوريد.
شايد انجام اين امر در ابتدا مشكل باشد. ولي پس از مدتي با به ياد آوردن موفقيت كوچك اعتماد به نفس تان افزايش مي يابد . شايد بگوييد” من هرگز موفق نشده ام يا كار مهمي انجام نداده ام.” نيازي نيست قله اورست را فتح كنيد. انجام رويدادهاي روزمره نيز نوعي موفقيت است. براي مثال گرفتن گواهينامه ( با وجود اضطراب)، قبول شدن در امتحان( با درس خواندن زياد) عضويت در تيم ورزشي، لاغر شدن، پس انداز كردن براي خريد دوچرخه، كمك به ديگران و صدقه دادن.
* به خود اطمينان دهيد كه شما هم مي توانيد اشتباه كنيد.
اگر احساس بدي نسبت به خود داريد، به خود تذكر دهيد كه شما هم مي توانيد اشتباه كنيد. احساسات تان بر افكار و رفتار شما تأثير مي گذارد، وقتي احساس بدي نسبت به خود داريد، فقط خاطرات بد را به ياد مي آوريد و نسبت به خود بدبين مي شويد. هميشه به خود يادآور شويد كه شما هم مي توانيد اشتباه كنيد.
* اعتماد به نفس اساس موفقيت ها و پيروزي هاي بزرگ است.
*شما مي توانيد از عهده هر كاري برآييد به شرط آن كه شديداً خواستار آن باشيد.
* همه مردم عادي اميد و آرزو دارند ؛ افراد متكي به نفس ، هدف و برنامه.
*عدم توانايي يا نداشتن شرايط مناسب نيست كه مانع پيشرفت شماست ؛ مانع واقعي نداشتن اعتماد به نفس است.
*شما هيچ محدوديتي در توانايي انجام كار نداريد جز محدوديت هايي كه خودتان در ذهنتان ايجاد مي كنيد.
*اعتماد به نفس يك عادت است . براي پرورش آن بايد طوري عمل كنيد كه گويي اعتماد به نفسي را كه خواستار آن هستيد داري
برچسب:اعتماد به نفس